Νέα

Δελτίο Τύπου: 4ο Συνέδριο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (CSUM2018)
, ,

Δελτίο Τύπου: 4ο Συνέδριο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (CSUM2018)

Πέμπτη 02/08/2018, Βόλος

Κατεβάστε το Δελτίο Τύπου

Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών, Εργαστήριο Κυκλοφορίας, Μεταφορών και Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας – TTLog, διοργάνωσε το 4ο Συνέδριο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας – CSUM2018 που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο “THE SKIATHOS PALACE HOTEL” στη Σκιάθο στις 24 – 25 Μαΐου 2018. Ο κύριος θεματικός άξονας του Συνεδρίου ήταν η «Ανάλυση Δεδομένων: Ανοίγοντας τον δρόμο προς τη βιώσιμη αστική κινητικότητα» – “Data analytics: Paving the way to sustainable urban mobility” ως ακολουθία των τριών προηγούμενων συνεδρίων με θεματικούς άξονες “Green modes of transport” – 1o CSUM, “Public transport and the use of ITS applications in urban mobility” – 2o CSUM και “Anthropocentric approach in urban mobility planning” – 3o CSUM. Οι ολοένα αυξανόμενες ανάγκες στις υπηρεσίες μεταφορών, θέτουν τις αναδυόμενες τεχνολογίες ως πρώτη προτεραιότητα των εμπλεκόμενων φορέων. Στην εποχή των «μεγάλων δεδομένων» και της ψηφιοποίησης, το ερευνητικό ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην παροχή υψηλού επιπέδου υπηρεσιών κινητικότητας μέσω της διερεύνησης των νέων δυνατοτήτων που ανοίγονται στον τομέα. Η εξόρυξη δεδομένων, η ανάλυση δεδομένων και οι τεχνικές νοημοσύνης των μηχανών αποτελούν τέτοιες δυνατότητες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Το GPS και οι έξυπνες προσωπικές συσκευές, οι σημειακοί ανιχνευτές και τα κοινωνικά μέσα είναι ενδεικτικές πηγές που παρέχουν άφθονες πληροφορίες, οι οποίες, όταν διακινούνται σωστά, μετατρέπονται σε σημαντική γνώση για καλύτερο σχεδιασμό και επίτευξη βιώσιμης κινητικότητας.

Η γεωχωρική προοπτική των «μεγάλων δεδομένων» συζητήθηκε στο έργο ορισμένων ερευνητών, το οποίο επικεντρώνεται στην κοινωνική δικτύωση και τη χρήση του crowdsourcing στην επιρροή του προγραμματισμού της κινητικότητας και της συμπεριφοράς των ταξιδιωτών. Ο αστικός χώρος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη βιώσιμη πόλη και η διατήρησή του συνδέεται άμεσα με φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορικές δραστηριότητες και με τον σχεδιασμό μεταφορικών υποδομών. Ο έλεγχος των εκπομπών CO2 είναι το κύριο μέλημα των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, οι οποίοι προωθούν και ευνοούν την κινητικότητα ως υπηρεσία όπως και τα συνεργατικά συστήματα μεταφορών. Σχετικά θέματα καλύφθηκαν από ερευνητές, σε διάφορες εργασίες. Η ανίχνευση συμβάντων, η διαχείριση της ζήτησης και της κυκλοφορίας, ο σχεδιασμός ταξιδιών, οι υποδομές, τα συνδεδεμένα και τα αυτόνομα οχήματα αποτελούν μερικούς από τους τομείς έρευνας που περιλαμβάνουν μεγάλα δεδομένα και απεικονίζονται σε άλλη ομάδα εργασιών. Η δυνατότητα εφαρμογής τους εγείρει ζητήματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και αντιμετωπίζονται οι σχετικές νομικές πτυχές, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν αντικείμενο έρευνας.

Τα παραπάνω θέματα και πολλά άλλα αποτέλεσαν το περιεχόμενο του Συνεδρίου CSUM2018. Εκπρόσωποι από 28 χώρες μοιράστηκαν τα ερευνητικά ενδιαφέροντά τους, τα ευρήματά τους και την εμπειρία τους. Μετά από μία ανοικτή διαδικασία τριών γύρων κρίσης επιστημονικών εργασιών, παρουσιάστηκαν 103 επιστημονικές εργασίες από 268 συγγραφείς, από τις 168 συνολικά υποβληθείσες. Επιπρόσθετα, στο πλαίσιο του προγράμματος του Συνεδρίου δόθηκαν τρεις παρουσιάσεις από προσκεκλημένους ομιλητές και δύο παρουσιάσεις από ενδιαφερόμενους φορείς.

Κύριοι χορηγοί του CSUM2018 ήταν:

  • η εταιρία ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
  • η εταιρία Marathon Data Systems
  • και ο διαδικτυακός ιστότοπος SKIATHOSlife (χορηγός επικοινωνίας),

Υποστηρικτές του Συνεδρίου ήταν:

  • European commission H2020 – PROJECT ALLIANCE (Enhancing excellence and innovation capacity in sustainable transport interchanges
  • Περιφέρεια Θεσσαλίας, Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων
  • European commission H2020 – Project NOVELOG (New cooperative business models and guidance for sustainable city logistics).

Οι θεματικές περιοχές του συνεδρίου ήταν:

  • Data-driven infrastructure management
  • Transport data and analytics
  • Big data and transport modelling
  • Big data in transport system optimization
  • Social networks and traveller behavior
  • Traffic emissions and environmental impacts
  • Public transport and demand responsive systems
  • City logistics systems
  • Application of big data technologies in transport
  • Data security and legal issues

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα και τις δραστηριότητες του CSUM2018, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα μας: http://csum.civ.uth.gr/.

Εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου,

Γραμματεία 4ου Συνεδρίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας

Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Εργαστήριο Κυκλοφορίας, Μεταφορών και Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας – TTLog

Πεδίον Άρεως, 38334 Βόλος, Ελλάδα

Τηλ: +30-2421074164+30-2421074158, +30-2421074191

Fax: +30-2421074131

E-mail: infocsum@civ.uth.gr

Ιστοσελίδα Συνεδρίου: http://csum.civ.uth.gr/